Wordt dit jouw nieuwe kersttraditie?

Kerstmis is de tijd van het jaar waarin de magie in de lucht hangt, huizen worden versierd met sprankelende lichten en families verheugen zich op het samenzijn. Maar voor velen begint het feest al eerder, tijdens de Adventstijd. Deze periode van vier weken voor Kerstmis markeert een tijd van voorbereiding, reflectie en verwachting. Er is geen betere manier om de dagen af te tellen dan met een adventskalender. Dit charmante en traditionele hulpmiddel voegt een extra dosis opwinding toe aan de aanloop naar Kerstmis. In dit artikel leer je alles over de adventskalender. De perfecte mix tussen religieuze traditie en modern plezier.

De oorsprong van Advent

De Adventstijd begint op de vierde zondag voor Kerstmis, wat meestal eind november of begin december is, en eindigt op Kerstavond. Het is een tijd waarin christenen zich voorbereiden op de komst van Jezus Christus, zowel de geboorte eeuwen geleden als in de verwachting van zijn wederkomst. De traditionele praktijken tijdens de Adventstijd omvatten het aansteken van adventskaarsen, het lezen van Bijbelse passages en het zingen van adventsliederen.

 

Een andere geliefde traditie die de spanning voor Kerstmis verhoogt, is de adventskalender. Deze kalenders zijn een speelse manier om elke dag tot Kerstmis een nieuw deurtje te openen en een kleine verrassing te ontdekken. Meestal gebruiken mensen een adventskalender van chocolade, maar er zijn tegenwoordig veel meer soorten ontwikkeld.

De geschiedenis van de adventskalender

De geschiedenis van de adventskalender vindt zijn oorsprong in het 19e-eeuwse Duitsland. De eerste adventskalenders waren eenvoudige markeringen of afbeeldingen op de muur om de dagen tot Kerstmis af te tellen. Een beetje zoals een kind zelf een kalender tekent een maand voor de verjaardag. In 1908 introduceerde Gerhard Lang, een Duitse drukker, de eerste gedrukte adventskalender met 24 vakjes die kinderen konden inkleuren. Later werden deuren toegevoegd om verrassingen achter te verbergen. Zo evolueerden Adventskalenders tot de populaire traditie die we nu kennen.

 

Het idee is dat je elke dag een deurtje opent waar iets lekkers of leuks achter zit. Tegenwoordig heb je echter ook Adventskalenders die niet eens meer in de vorm van een doos met kleinere pakketjes komen. Aangezien we steeds welvarender worden, zijn er tegenwoordig ook Adventskalenders die uit ingepakte cadeaus bestaan die je simpelweg in een soort verhuisdoos ontvangt.

De top 3 bekendste Adventskalenders

 • Chocolade Adventskalenders: Deze klassiekers zijn geliefd bij jong en oud. Elke dag in december ontdek je een nieuw stukje chocolade achter een deurtje.
 • Schoonheids- en verzorgingsproducten Adventskalenders: Voor degenen die van een beetje zelfverwennerij houden, bevatten deze kalenders miniaturen van cosmetica, huidverzorgingsproducten en parfums voor elke dag van de Advent.
 • BookTok Adventskalenders: Op TikTok zijn de BookTokkers steeds meer aan het uitbreiden. Want waarom zou je niet elke dag een nieuw boek krijgen? Deze kalenders kunnen verschillen van mini uitgaven van klassieke boeken tot extreem luxe en bijzondere drukken van unieke boeken.

 

Het moge dus duidelijk zijn dat werkelijk alles in een Adventskalender geplaatst kan worden.

Zelf een Adventskalender maken

Wil jij graag zelf een Adventskalender maken? Voor jezelf, vrienden of familie? Dit is erg gemakkelijk. Volg dit stappenplan en dan maak jij iemand heel gelukkig op de 4e zondag vóór Kerst.

 

 1. Zoek cadeautjes uit die je in de kalender wilt stoppen.
 2. Zoek een formaat doos die groot genoeg is.
  1. Dozen voor brievenbuspakketjes zijn erg handig voor kleine Adventskalenders.
 3. Ontwerp de doos waar je alle cadeautjes in wilt stoppen.
 4. Snijd met een stanleymes deurtjes op maat. Dit doe je door 3 kanten te snijden en in het ‘lipje’ een klein inhammetje te maken.
 5. Pak een oude kartonnen doos en snijd randen op maat om in de doos te doen. Hiermee bouw je een kamertje voor het cadeautje achter het deurtje.
 6. Plak de muurtjes stevig vast met goede lijm.
 7. Schilder nu een mooi ontwerp op de doos die de kerstsfeer oproept.
  1. Het is extra leuk als je stiekem op de doos kleine hints geeft van wat er in de Adventskalender te vinden is.
 8. Pak de cadeautjes in en plaats ze in hun eigen kamertje.
 9. Geef elk kamer deurtje een nummer, zodat het duidelijk is wat de volgorde is.
 10. Pak het geheel in en geef het cadeau!

 

Er zijn nog veel meer leuke en unieke vormen van Adventskalenders te vinden online. Kijk dus zeker rond om inspiratie op te doen, zodat jouw Adventskalender helemaal naar smaak gemaakt wordt.

Een heerlijke traditie

De adventskalender brengt een vleugje magie en opwinding in de dagen voor Kerstmis. De adventskalender is een geliefde traditie die eraan herinnert dat de dagen tot Kerstmis gevuld zijn met vreugde, verrassingen en verwachting. Als je nog geen adventskalender hebt, overweeg er dan een te kopen of er zelf eentje te maken. Zo voel je de kerstvreugde in je hart vergroten, terwijl je elke dag een nieuw vakje opent en jezelf laat verrassen door de kleine schatten die binnenin wachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *